pondelok 23. januára 2012

Bratstvo čiernej dýky od J.R.Ward

Názov série: Bratstvo čiernej dýky
Originálny názov: Black Dagger Brotherhood
Autor: J.R.Ward
Vydavateľstvo: BARONET

V minulom poste som vám sľúbila, že vám postupne predstavím všetky moje najobľúbenejšie série, takže začnem tou, ktorá to všetko začala :-)

Black Dagger Brotherhood (Bratstvo čiernej dýky) od J.R.Ward

Tieto knihy si už získali srdcia aj našich čitateľov. Séria o upírskych Bratoch - bojovníkoch, ktorí v utajení bojujú proti nepriateľom, tzv. Bezduchým, aby uchránili nevinných, je jedna z najintenzívnejších sérií, aké som čítala. Autorka je majsterkou emócií a charakterov. Každý z Bratov je nezabudnuteľný, každý je osobnosť, každý má svoju temnú a bolestivú minulosť, ale predsa nasadzujú svoje životy každú noc, pretože tak im velí česť a tradícia ich rasy. Keď stretnú tú pravú ženu, stáva sa pre nich všetkým. Veru aj naši muži by si mali tieto knihy prečítať :-)

Autorka zatiaľ napísala 9 kníh a desiata vyjde čoskoro, dátum už dávno svieti v mojom kalendári :-) Všetkých doterajších 9 kníh už vyšlo aj u nás, čomu stále tak celkom nemôžem uveriť. Mojou jedinou výhradou sú obálky tých preložených kníh. Ako by povedali Angličania - WTH?!

1. Milenec z temnot (Dark Lover)

Keď som prvýkrát videla túto obálku, skoro mi zabehlo. Ak môže byť niečo viac vzdialenejšie charakteru knihy a postáv, tak už fakt neviem. Obálka predstavuje všetko, čo je klišé na romantických knihách. More, západ slnka, červená farba, jemný bozk na šiju. Pri pohľade na túto obálku si čitateľ predstaví jemnú, romantickú knihu a pritom presný opak je pravdou. Milenec z temnot je presne to - temný.

Žiaden z členov Bratstva čiernej dýky sa nevyžíva v zabíjaní nepriateľov viac ako ich vodca - Wrath. Posledný upír čistej krvi na svete a vodca celej rasy urobí všetko, aby zabil toľko Bezduchých, ako je len možné a aspoň čiastočne tak pomstil smrť svojich rodičov. Všetko na ňom je temné a smrtiace a aj ostatní Bratia majú pred ním obrovský rešpekt. Avšak keď jeden z jeho najbližších priateľov zomiera a zanecháva po sebe dcéru, ktorá o svete upírov nemá ani potuchy, ostane Wrath pred neľahkou úlohou - musí Beth previesť zložitou transformáciou na upíra, pretože iba jeho čistá krv ju môže zachrániť. Láska a vášeň na seba samozrejme nenechá dlho čakať :-) Do tejto knihy som sa zamilovala od prvej strany. Má všetko, čo od dobrej knihy očakávam - dychberúce napätie, akciu, romantiku na hrane temnoty, brilantne napísané postavy a v neposladnom rade neopakovateľný sarkastický humor všetkých Bratov.


2. Milenec z věčnosti (Lover Eternal)

Zo všetkých Bratov je Rhage najviac nenásytný - po živote, po ženách, po boji. S výzorom hollywoodskej hviezdy získa vždy všetko, čo chce, ale nikto okrem ostatných Bratov netuší, že Rhage skrýva obrovské tajomstvo, ktoré mu bráni nadviazať normálny vzťah. Vďaka dávnej kliatbe v ňom prebýva jeho "druhé ja" - nebezpečné monštum, ktoré keď sa dostane na povrch, zabíja všetkých okolo, vrátane tých, ktorých Rhage miluje. Jedného dňa však stretáva ženu, ktorej nedokáže odolať.

Mary ani netuší, čo sa skrýva v temných kútoch jej mesta. Má svoje vlastné starosti - zomiera totiť na neliečiteľnú chorobu. Vie, že Rhage je úplne mimo jej ligy, ale jeho vytrvalému prenasledovaniu a šarmu sa len ťažko odoláva. Avšak dokážu spolu nájsť šťastie smrteľne chorá žena a upír s neskrotiteľnou beštiou vo svojom vnútri?

3. Probuzený milenec (Lover Awakened)

K tejto obálke sa radšej ani nejdem vyjadrovať. Dať na obálku promo obrázok Clarka Kenta z kultového seriálu Smallville je úplne mimo môjho chápania. Takže priamo ku knihe.

Na Zsadistov príbeh som čakala od prvého okamihu, ako ho predstavili a určite nie som sama. Zsadist má za sebou najtragickejšiu minulosť zo všetkých Bratov. Dlhé roky väzenia, mučenia a fyzického aj psychického zneužívania mu zanechali jazvy na duši aj na tele. Prežité utrpenie v ňom zabilo aj posledné stopy ľudskosti a akéhokoľvek citu, preto sa ho boja aj jeho vlastní spolubojovníci. Je nevypočítateľný a čoraz viac na pokraji priepasti, odkiaľ už niet návratu. Keď do jeho života vstúpi upírka Bella, niečo hlboko v ňom sa začína prebúdzať. Avšak hneď na to je Bella unesená Bezduchými a Zsadist jednoducho nedokáže zniesť predstavu, že by táto nádherná žena plná života prežila podobné utrpenie, ako kedysi on a preto sa vrhá celou silou do pátraní po nej.

Toto bol pravdepodobne najdojímavejší príbeh zo všetkých. Pri sledovaní Zsadistovho boja so sebou samým a so svojou minulosťou som plakala a nehanbím sa to priznať. Táto kniha vás chytí za srdce, až máte pocit, že už viac nezvládnete. A predsa milujete každú minútu.


4. Nalezený milenec (Lover Revealed)

Butch O´Neal je ako jediný človek zoznámený s tajným svetom Bratstva. Celé roky pracoval ako policajt a tvrdo bojoval proti zločinu a pritom netušil, že to naozajstné nebezpečenstvo sa skrýva všade okolo neho. S tajným svetom upírskych bojovníkov sa zoznámil, keď sa jeho priateľka Beth stala jedným z nich. Odvtedy našiel svoje poslanie v boji po boku Bratov a taktiež našiel ženu, ktorú miluje. Lenže Marissa je preňho nedostupná - aristokratická upírska kráska bola zasľúbená vodcovi Bratstva Wrathovi a aj napriek tomu, že k tomuto zväzku nakoniec nedošlo, Marissa a Butch stále nemajú žiadnu budúcnosť. Avšak čo ak je Butchova budúcnosť úplne iná, ako všetci predpokladali? V jednom z bojov je Butch smrteľne zranený a vtedy vychádza na svetlo šokujúca pravda o Butchovom pôvode a jeho schopnostiach.

Táto kniha predstavuje zvrat v príbehu, pretože Butchove schopnosti sú také mimoriadne, že to zmení celý doterajší boj proti Bezduchým. Táto kniha bola skvelá. Marissa nie je zrovna môj obľúbený typ hrdinky, ale samotný príbeh to bohato vyvažuje. V tejto knihe sa taktiež naplno prejaví zvláštny vzťah medzi Butchom a ďalším z Bratov, Vishousom a tento sa stáva jedným z najintenzívnejších bodov série.

5. Nespoutaný milenec (Lover Unbound)

Vishous je génius Bratstva. Rovnako smrtiaci ako jeho spolubojovníci, avšak s jednou zvláštnou schopnosťou, ktorá je zároveň aj jeho prekliatím - schopnosťou vidieť do budúcnosti. Skrýva tajomstvo, o ktorom nepovedal ani svojim Bratom - a totiž, že jeho už žiadna ďaleká budúcnosť nečaká. A preto keď je smrteľne zranený v boji s Bezduchými, je zmierený s osudom. Avšak všetko je úplne inak. Zraneného bojovníka nenájdu jeho Bratia, ale dostáva sa do ľudskej nemocnice, kde mu život zachráni brilantná chirurgička Jane. Aké je však jej prekvapenie, keď náhodný rentgen odhalí fyzikálne anomálie jej pacienta? Jane netuší, že týmto okamihom sa celý jej život zrúti a nič, čomu doteraz verila, už neplatí.

Avšak práve, keď Vishous a Jane začínajú objavovať svoju vzájomnú náklonnosť, na Vishousa osud uvrhne ďalšiu ranu - dozvedá sa pravdu o svojom pôvode a jeho ďalším osudom je plniť poslanie, ktoré ho navždy odlúči od Jane a aj od ostatných Bratov. Vishousov príbeh nie je pre slabšie povahy. So svojimi  samodeštrukčnými sklonmi a záľubou v tvrdších BDSM praktikách veru nie je typickým hrdinom. Avšak budete ho milovať od prvej chvíle :-)

6. Vyvolený milenec (Lover Enshrined)

Phury je Zsadistove dvojča, ale predsa sú odlišní ako deň a noc. Phury so svojou nezničiteľnou oddanosťou Bratstvu sa obetoval, aby zachránil ich rod. Teraz je v súlade s tradíciami navždy odlúčený od ostatných Bratov a musí žiť medzi Vyvolenými, kde je jeho úlohou plodiť potomkov a zachovať tak kontinuitu rodu. Avšak jeho Prvá žena, Cormia, sa o svojho muža nechce deliť s ostatnými Vyvolenými. Majú nejakú šancu vzoprieť sa stáročným tradíciám? Dokáže si Phury správne vybrať medzi láskou a povinnosťou?

Priznám sa, táto kniha je pravdepodobne moja najemenej obľúbená, avšak pre mňa nezaujímavý príbeh hlavnej dvojice vyvažujú príbehy ostatných - Johna Matthewa a Xhex, Blay a Quinna a taktiež čriepky zo života ostatných Bratov. Touto knihou sa zároveň uzatvárajú príbehy Bratov a príbeh sa začne sústrediť na ďalšie postavy, ktoré doteraz stáli na okraji.

7. Pomstěný milenec (Lover Avenged)

Rehvenge je upír, ktorý nepozná škrupule. Majiteľ vychyteného baru a obchodník s drogami sa zaujíma len o vlastné prežitie. Svoju energiu čerpá z emócií ostatných a ani členovia Bratstva nevedia pravdu o tom, čo v skutočnosti je. Keď sa jeho sestra Bella stáva Zsadistovou vyvolenou, je aj Rehvenge vtiahnutý hlbšie do ich sveta, kde každý deň hrozí, že jeho tajomstvo vyjde na povrch. Jedného dňa dostane kontrakt, aby zabil samotného vodcu Bratstva, Wratha a tak musí prehodnotiť, kde ešte sú jeho hranice a kde už odmieta ísť.

V jeho temnom svete je jediný svetlý bod - ošetrovateľka Ehlena, ktorá si ho získa svojou obetavosťou a dobrotou. Dokáže však Ehlena zmeniť spôsob jeho života? Dokáže Rehvenge prežiť útok jeho dávnych nepriateľov a zároveň zachovať svoje tajomstvo?

8. Milenec jen můj (Lover Mine)

John Matthew urazil dlhú cestu od chlapca, ktorého Bella našla na svojom prahu - zo slabého a zneužívaného nemého chlapca sa stal rovnoprávny člen Bratstva. Ani on sám netuší, že vo svojom predchádzajúcom živote už Bratom bol.

Keď prvýkrát stretáva Rehvengovu bojovníčku Xhex, priťahuje ho na prvý pohľad. Po čase vzájomnej vášni podľahnú, ale drsná Xhex si nemôže žiadne city dovoliť, pretože tajomstvá, ktoré stráži, nie sú len jej. Avšak keď ju unesie najväčši nepriateľ Bratstva - vodca Bezduchých a Johnom úhlavný nepriateľ Lash, John obráti aj svet hore nohami, len aby ju našiel. Avšak záchrana prichádza neskoro a Xhex je po mesiacoch zneužívania a týrania úplne inou osobou, než ktorú poznal.

9. Milenka pout zbavena (Lover Unleashed)

Vishousove dvojča, Payne, strávila celý život uväznená Stvoriteľkou. Avšak keď sa jej konečne podarí oslobodiť, utrpí ťažké zranenie miechy a jej jedinou záchranou môže byť len Janin bývalý kolega, ľudský chirurg Manuel Manello.

Manuel v živote niečo cítil len k jedinej žene, Jane, a keď navždy zmizla, úplne sa ponoril do svojej práce. Avšak po mesiacoch sa Jane objaví v jeho živote, len aby ho donútila zachrániť život neznámej ženy. Avšak prvý pohľad na Payne zmení celý jeho život. Urobí úplne všetko, vrátane obetovania svojho života, aby ju zachránil. A keď zistí, že Payne je Vishousove dvojča, je to práve vlastný život, ktorý môže stratiť, pretože Vishousova nenávisť je príliš silná.

Hoci je príbeh Payne a Manuella zaujímavý a plný citu, mňa viac zaujala druhá línia príbehu, kde sa autorka vracia k Vishousovi. Napriek tomu, že svoju Jane nekonečne miluje, Vishous stále nedokáže poraziť svoje samodeštrukčné sklony a keď jeho dvojča Payne utrpí smrteľné zranenie, je uvrhnutý za hranicu, spoza ktorej niet návratu. Láska niekedy jednoducho nie je dosť. Butchovi každý pohľad na Vishousa láme srdce a hoci je aj on šťastný so svojou ženou, vie, že jedine on môže Vishousa zachrániť a tak musia obaja čeliť citom, ktoré v sebe celý čas potlačovali a prekročiť hranicu, ktorú nikdy prekročiť nechceli. Táto časť mi trhala srdce, pretože obaja Vishous aj Butch patria medzi mojich obľúbených hrdinov.

10. Lover Reborn - vychádza v angličtine 27. marca 2012

Tohrment mal v živote všetko, čo si mohol priať - ženu, dieťa na ceste, život po boku svojich Bratov. Avšak v jedinom okamihu stratil úplne všetko. V návale žiaľu a bolesti opustil všetko, čo v živote poznal a už nikdy sa nechcel vrátiť. Avšak osud s ním má iné plány a tak sa navždy zmenený Tohr vracia nazad medzi Bratov. Avšak môže muž, ktorý mal úplne všetko a všetko stratil, získať niečo z toho znovu späť?






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára