pondelok 23. januára 2012

Night Huntress od Jeaniene Frost

Názov série: Noční lovci
Originálny názov: Night Huntress
Autor: Jeaniene Frost
Vydavateľstvo: FANTOM PRINT (plánované vydanie prvej knihy - r. 2012)

Ďalšia z mojich TOP sérií :-) Jedná sa o urban fantasy, čo je žáner trochu odlišný od paranormálnej romance. Charakteristickým znakom žánru urban fantasy (UF) je, že dej je zvyčajne sústredený na jednu hlavnú postavu (zvyčajne hrdinku) a všetky knihy série zobrazujú rôzne dobrodružstvá hlavnej hrdinky. Väčšinou sa jedná o bojovníčky rôzneho druhu, ako Angličania vravia "kick-ass" hrdinky, ktoré sa dokážu postarať sami o seba a zvyčajne pritom zachránia aj svet alebo nejakú jeho časť :-) Romantická línia nie je prvoradá, aj keď sa vo väčšej alebo menšej miere objavuje. Žáner sa dá rozoznať už na prvý pohľad podľa obálky, kedy sa na obale knihy typu PNR (paranormálna romanca) objavuje buď párik alebo iba hlavný hrdina v rôznych štádiách vyzlečenia (hehe..) a na obálkach UF ja samotná hrdinka, zvyčajne s jednou alebo niekoľkými zbraňami v ruke na pozadí mesta v plameňoch.. Vždy ma baví sledovať tieto obálky a porovnávať, nakoľko zodpovedajú deju (nie vždy je to tak) a zamýšľam sa, načo je hlavnej hrdinke naraz napr. meč a samopal..Ale čo už, hlavne, aby knihy boli dobré.. LOL

Takže späť k téme :-) Jeaniene Frost je jedna z mojich najobľúbenejších autoriek. Nie je neznáma ani našim čitateľom, pretože už boli preložené dve jej knihy, aj keď z nejakého neznámeho dôvodu nie prvé knihy v poradí.

UPDATE: Podľa najnovších informácií túto sériu v roku 2012 plánuje vydať vydavateľstvo Fantom Print pod názvom Noční lovci, takže sa máme na čo tešiť!

K tejto sérii napísala autorka aj spin-off Night Huntress world a druhý spin-off Night Prince ešte len čaká na vydanie (a pre mňa osobne je to udalosť roku 2012!!).

Varovanie - popis neskorších kníh môže obsahovať spoilery, ktorým sa však budem snažiť vyhnúť.

1. Halfway to the Grave (Na polceste do hrobu)

Cat Crawfieldová je spolovice upír, spolovice človek. Noci trávi tým, že loví a zabíja upírov a dúfa, že jedným z nich bude aj ten, ktorý zničil život jej matke - jej vlastný otec. Na ceste za svojou pomstou riskuje život každý deň, až kým jej jeden job nevyjde celkom, ako si predstavovala a Cat padne do zajatia.

Bones je upír - žoldnier, ktorý sleduje svoje vlastné záujmy a keď sa ho Cat pokúsi zabiť, Bones s prekvapením zisťuje, že našiel nečakaného spojenca. Cat má výnimočné schopnosti, o ktorých ani sama netuší a nevie ich využívať. Uzavrú spolu dohodu - výmenou za nájdenie jej otca mu Cat pomôže zabíjať tých upírov, ktorých Bones vyberie a obaja tak dosiahnu to, čo chcú. A tak sa Cat ocitá uprostred tvrdého výcviku v stálej spoločnosti sexy smrtiaceho nepriateľa a zrazú všetko nie je také čiernobiele, ako si myslela. Môžu existovať aj dobrí upíri?

2. One Foot in the Grave (Jednou nohou v hrobe)

Život Cat Crawfieldovej sa veľmi zmenil. Z osamelej lovkyne upírov sa stala špeciálna agentka pracujúca pre vládu a jej utajenú sekciu potláčania paranormálnych zločinov. Jej práca ju však donútila urobiť tú najťažšiu vec v živote - opustiť svoj starý život a s ním aj svoju lásku - Bonesa. Jej predstieraná smrť však celkom nevyšla a Bones si Cat nájde a je odhodlaný dostať vysvetlenie. Ale keď je na Cat vypísaný kontrakt, jej jedinou nádejou je práve jej on. Ale dokáže jej Bones odpustiť, že ho opustila a nechala ho v domnení, že je mŕtva? Akokoľvek sa Cat snaží nechať ich vzťah len na pracovnej úrovni, Bones je odhodlaný získať ju späť a vášeň medzi nimi sa nedá potlačiť.


3. At Grave´s End (Na pokraji hrobu)

Po boku Bonesa Cat v utajení úspešne chráni nič netušiacich ľudí pred upírmi. Ale zrazu je jej utajenie ohrozené a Bonesov život ohrozuje nebezpečná nepriateľka z jeho minulosti. A tak Cat musí naplno akceptovať svoju upírsku časť a využiť všetky svoje schopnosti, aby sa obaja zachránili, zvlášť keď musia čeliť starovekej mocnej čiernej mágii.







4. Destined for an Early Grave (Predurčený pre skorý hrob)

Už je to šesť rokov, čo sa Cat a Bones prvýkrát stretli a odvtedy prežili už naozaj veľa a čelili útokom zo všetkých strán. A teraz konečne nastal čas na oddych. Avšak ich pokojnú dovolenku v Paríži prekazia hrozné sny, ktoré Cat nedajú spávať. Kto je ten záhadný muž v jej snoch a prečo chce, aby za ním šla? Gregor je upírsky Majster silnejší ako Bones a prišiel si po Cat, pretože mu vraj patrí. Zrazu Cat s hrôzou zisťuje, že jej zväzok s Bonesom ohrozuje minulosť, ktorú si vôbec nepamätá.




5. This Side of the Grave (Táto strana hrobu)

Catine jedinečné novonadobudnuté schopnosti začnú spôsobovať rozruch v upírskom svete. Hrozí, že sa poruší krehká rovnováha moci medzi upírmi a ghoulmi a ak sa tak stane, vypukne vojna, ktorú svet doteraz nezažil. Cat a Bones sú nútení vyhľadať pomoc nebezpečného spojenca - ghoulskej kráľovnej a legendami opradenej čarodejnici voodoo z New Orleans. Dá sa jej však veriť alebo Marie Leveau sleduje len svoje vlastné záujmy?





6. One Grave at a Time (Jeden hrob za čas)

Cat naozaj toho nechce v živote veľa. Len trochu kľudu, aby si mohla užiť aspoň krátke obdobie pokoja so svojím manželom Bonesom. Avšak keď vás o láskavosť požiada kráľovná voodoo Marie Leveau, nie jednoducho nie je možná odpoveď. A tak sa Cat a Bones púšťajú do najťažšej úlohy doteraz - ako zabiť niekoho, kto už je mŕtvy?







Cat a Bones sú jedným z najlegendárnejších párov žánru. Bones so svojím anglickým prízvukom a svojou nehynúcou loajalitou k tým, ktorých miluje, je jeden z najnezabudnuteľnejších postáv, aké som čítala. Milujem, ako volá Cat "Kitten" a on je jediný, ktorému to Cat dovolí. Je sexy, nebezpečný, Majster upír, ktorému sa málokto vyrovná. Cat so svojím odhodlaním a odvahou vrhnúť sa do každého nebezpečenstva je jeho skvelým parnterom. Spolu tvoria výbušný pár a ich príbeh nikdy nestráca iskru. Knihy od prvého okamihu nebudete môcť pustiť z ruky.

Knihy sú plná humoru, akcie, veľkých citov, vášne a skvelo napísaných hlavných aj vedľajších postáv. Okrem hlavných postáv si zamilujete aj tie vedľajšie - Bonesovho "sira" Mencheresa, jeho priateľa Spada a "frenemy" Iana, ale hlavne môj naobľúbenejší - Vlad :-) Áno, TEN Vlad Tepesh. 

Ich príbehy si postupne môžete prečítať v spin-off sérii Night Huntress World, kde boli doteraz vydané dve knihy - príbehy Spada a Mencheresa. Tieto dve knihy boli preložené a vydané aj u nás pod názvom Svet nočných lovcov (viď nasledujúci post). 

Podľa slov autorky, keď začala písať túto sériu, mala jediné predsavzatie - nikdy sa nedotknúť témy Draculu. Avšak v priebehu písania tretej knihy sa Vlad jednoducho zjavil a odmietal odísť :-) Zabudnite na všetko, čo ste o Draculovi počuli, pretože tento Vlad vás dostane na kolená! Postavu si čitatelia tak zamilovali, že sa Jeaniene rozhodla venovať mu nielen jednu knihu, ale celú spin-off sériu! A tak sa už tento rok dočkáme prvej knihy zo série Night Prince s názvom Once Burned (moje nadšenie nepozná mieru!!!). Once Burned je pre mňa knižná udalosť roku 2012.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára