pondelok 23. januára 2012

Rachel Morganová od Kim Harrison

Názov série: Rachel Morgan (The Hollows)
Autor: Kim Harrison
Vydavateľstvo: FANTOM PRINT

Ďalšou sériou z mojich najobľúbenejších je séria kníh o Rachel Morganovej. V angličtine zatiaľ vyšlo 10 kníh a najnovšia jedenásta, A Perfect Blood, vyjde 21.februára.

V preklade knižky postupne vychádzajú vo vydavateľstve Fantom Print. Zatiaľ boli preložené prvé tri knihy a preklad ďalších sa plánuje na tento rok.

1. Mrtvá čarodějka přichází (Dead Witch Walking)

Vitajte vo svete, kde vedľa seba žijú ľudia, čarodejnice, upíri, vlkolaci a ostatné bytosti noci. Vo svete, kde sa ľudia namiesto výskumu vesmíru zamerali na výskum DNA a jedna chyba, jeden zmutovaný druh paradajky, vyhubil polovicu ľudstva. Imúnne ostali len "nadprirodzené" rasy, ktoré zrazu už neboli v menšine a mohli zverejniť svoju existenciu.

Rachel Morganová je čarodejnica, sexy a drzá lovkyňa pracujúca pre organizáciu na chytanie ne-ľudských zločincov. Avšak svoju prácu neznáša, pretože dostáva len tie najpodradnejšie zakázky, jej šéf je neschopný idiot a plat nestojí za nič. A tak sa rozhodne osamostatniť a založiť si svoju vlastnú živnosť. Pridávajú sa k nej aj dvaja spoločníci - upírka Ivy a škriatok Jenks. Avšak Rachel porušila podmienky svojho pracovného kontraktu a na jej hlavu je vypísaná odmena, vyhodia ju z bytu a všetky jej veci sú prekliate. A tak jediným riešením je nasťahovať sa spolu s Ivy a Jenksom do budovy opusteného kostola a snažiť sa s ich pomocou prežiť útoky najatých zabijakov. Avšak život s nestálou upírkou je možno ešte nebezpečnejší ako hrozba od bývalého zamestnávateľa.

Rachel sa rozhodne vykúpiť sa z kontraktu tým, že odhalí pravdu o miláčikovi mesta, radnom Trentovi Kalamackovi a usvedčí ho z distribúcie drog, a tým si zaistí nedotknuteľnosť. Avšak Trent je oveľa mocnejší protivník, ako si pôvodne myslela.

Rachel je kombináciou Anity Blake a Stephanie Plum a vtiahne vás do svojho sveta od prvej minúty. Túto sériu naozaj odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi urban fantasy. V angličtine zatiaľ vyšlo 9 knih a ich kvalita je skvelá. Ak vás aj prvá kniha až tak úplne nebavila, určite skúste druhý diel a už neprestanete :-)

Moje hodnotenie: 4*


2. Hodný, zlý a nemrtvý (The Good, the Bad and the Undead)

Rachel pracuje ako nezávislá lovkyňa odmien. Jej život by už bol konečne pokojný, keby niet jej spolubývajúcej - upírky Ivy, ktorá sústavne bojuje s túžbou po krvi a Rachelina je pre ňu obzvlášť lákavá. Trojicu dopĺňa škriatok Jenks, ktorý žije v záhrade spolu so svojou ženou a vyše 50 deťmi, o ktoré sa treba starať :-) Do ich života vstupuje Ivin bývalý priateľ, sexy upír Kisten, ktorý si robí zálusk aj na Rachel. Ivy musí odolávať lákavému svetu krvi, do ktorého sa ju usiluje vtiahnuť upírsky vládca mesta Piscary.

Keď v meste začínajú umierať čarodejnice silových čiar, Rachel sa rozhodne dokázať, že za nimi stojí jej starý nepriateľ Trent Kalamack. V tejto knihe sa dozvedáme odpovede na niektoré otvorené otázky z minulej knihy a okrem Trenta sa znovu stretávame s Racheliným priateľom Nickom, ako aj nebezpečným démonom Alom, ktorý Rachel navždy poznačil a teraz sa snaží získať jej dušu.

Moje hodnotenie: 5*


3. Nikdy nezemřít (Every Which Way But Dead)

Rachel v minulej knihe obrátila chod mesta naruby, keď zabila jeho upírskeho vládcu. Aby zachránila seba aj Ivy, uzavrela dohodu s démonom Algaliareptom (Alom) , ktorému teraz dlží láskavosť a urobí všetko pre to, aby si ako platbu nevzal jej vlastnú dušu. Zároveň sa dozvedáme viac o tom, kto a čo je Trent Kalamack a aké sú motívy jeho činov.

Rachel je rozpoltená medzi dvoma mužmi - priateľom Nickom, ktorého si k sebe nechtiac magicky pripútala a upírom Kistenom. A to je naozaj ťažké, keďže vďaka Alovmu útoku nedokáže upírom odolať.

Knihy z tejto série sú čoraz lepšie a lepšie. Ako sa príbeh zamotáva a odhaľujú sa nové a nové tajomstvá a temná minulosť postáv, zrazu neviete, kto je dobrý a kto zlý. Knihy sú plné napätia a dejových zvratov a vďaka Jenksovým trefným komentárom a svojráznym hláškam si ich jednoducho zamilujete.

Moje hodnotenie: 4*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára